Før anvendelse af produkterne er det vigtigt at du læser brugsvejledningerne igennem grundigt. Hvis du skulle være i tvivl, er det vigtigt at du spørger vores personale, inden du går i gang.
Er du ikke helt fortrolig med opgaven, er det en god ide at rådføre dig med vores murer inden du går i gang.
Husk at kontrollere, om underlaget er i orden. undersøg om overfladen er plan, om hjørnerne er i lod, og om gulvet har det rigtige fald. Overfladen skal være fri for støv, fedt eller andre urenheder, der kan hindre en god vedhæftning.
Det er meget vigtigt at vælge produkter fra samme producent, da de er afprøvet og godkendt til at blive anvendt sammen, og derved sikrer du den fulde produktgaranti.
Tjek også, om det er de rigtige fliser, der er leveret, Det er for sent at reklamere, når de først er monteret.
Køb altid ekstra fliser, en tommelfingerregel er 10% ekstra, men denne spildprocent kan sagtens være højre, da der er mange faktorer der spiller ind, såsom rummets geometri, flisestørrelsen, fejlskæringer m.m.
Derudover anbefaler vi at man altid køber nok til man har et par ekstra kasser stående ved endt projekt, ved en evt. reparation da fliser kan udgå efter nogle år.
Når du sætter fliserne op, er det nemmest at begynde nedefra og arbejde dig op. Vælg den rigtige tandspartel, tandspartelstørrelse afhænger af flisens størrelse og bagside. En flise med knopper eller riller kræver et større lag flisemørtel for at opnå fuld dækning, og det er derfor nødvendigt at afpasse tandspartelstørrelse herefter.
Step 1 Ved udmåling finder du ud af, hvordan du skal begynde for at sikre et godt resultat, såsom lige store skæringer for enderne samt flotte afslutninger omkring f.eks. et vindue. Afmærk en lodret linje på væggens midte. Herfra udlægger du en række fliser inkl. fuger, for at se hvordan det går op. Husk at regne med den sidste fuge ind mod væggen også. Hvis du ender med mindre end en halv flise, udlægges fliserne igen, men denne gang forskudt med en halv flise.
Step 2 Beregn overkanten af det færdige gulv, det gør du ved at tage tykkelsen af gulvflisen plus 2 - 3 mm. til fliseklæb. Afsæt en vandret linje, der svarer til overkanten af den nederste række fliser inkl. Fugebredden. Har gulvet fald mod et afløb, vælges laveste sted som udgangspunkt. Ved at vælge det laveste sted, er du sikker på at vægflisen kan dække, man kan altid tilpasse flisen ved at skære af, men man kan ikke forlænge den. Efter denne linje fastgøres en midlertidig liste, på hvilken den første række fliser opsættes. Listen må ikke skrues eller sømmes fast, men blot understøttes.
Step 3 Bland din fliseklæb op i en spand, blandingsvejledning kan læses på posen.
Step 4 Påfør et jævnt, ensartet lag fliseklæb med en tandspartel. Påfør kun fliseklæb til det antal fliser, du kan nå at opsætte i løbet af ca. 20 minutter.
klæberen må ikke danne hud inden flisen monteres, tjek dette med din finderspids hvis, hvis der er dannet hud skal den udskiftes med frisk blanding.
Step 5 Vrid og tryk fliserne på plads i den jævn og ensartet friske fliseklæb, så hele flisens bagside dækkes. kommer der noget på overfladen af fliserne fjernes straks med en vådklud eller svamp.
Step 6 Skæring af fliserne afhænger af hvilken størrelse samt om det er keramik, porcelæn eller natursten.
Vi anbefaler som udgangspunkt en vådskærer, da denne kan type skæremaskine kan skære igennem alle ovennævnte flise typer.
Step 7 Kontrollere evt. ved at fjerne en monteret flise, flisen skal være dækket helt med fliseklæb.
Step 8 Brug fugeafstandsholdere, fugesnor eller lignende, for at holde afstanden mellem fliserne. Kontroller løbende - f.eks. med dit vaterpas, at fliserne er i niveau, og ligger lige. Opsæt fliser, der skæres til, efterhånden som arbejdet skrider frem. Når fliserne sidder fast, fjernes lister, fugesnor og afstandsholdere.
Step 9 Fugning gøres normalt efter 2 døgn efter afsluttet fliseopsætning. Fugerne skal være rene. Lokalet, hvori der arbejdes bør have en konstant temperatur, og være uden træk. Evt. gulvvarme skal være slukket. Arbejdstemperatur skal være +5°C - +30°C. Fugning med cementbaserede pulvermørtler. Bland fugemassen i en spand. Oprør blandingen med rent vand til en smidig konsistens uden klumper. lad blandingen stå i 5-10 minutter før brug.
Step 10 Påfør fugemassen med en gummispartel diagonalt over fugerne så fugemassen presses helt i bund.
Step 11 Når fugemassen har "sat sig" husk det må ikke tørre helt, rengør du herefter med en hårdt opvredet svamp, husk at skyl svampen ofte i rent vand. Arbejd diagonalt over fugerne til fliserne er rene, og fugerne jævn. Ny fugede arealer må ikke afdækkes med plastfolie. Eventuelt fugeslør
fjernes efter 1-2 døgn med fugeslør produkter der er udviklet til den flise type du har købt. Husk at læse brugsvejledningerne igennem grundigt.
Step 12 Væggene og gulvet kan give sig i forhold til hinanden. Derfor skal du bruge siliconebaseret fugemasse til fugerne mellem gulv og væg, samt fuger i hjørner mellem vægge. Brug højelastisk siliconegummi (fås i samme farve som din fugemasse) Fugerne skal være tørre og rene for mørtel, løse partikler osv. Fugebredden bør i praksis ikke overstige 15 mm og ikke være mindre end 3 mm. Arbejdstemperatur: +5°C til + 40°C.
Step 13 Rengør hæftefladerne aftørrer med en ren og tør klud. Det er vigtigt for at opnå god vedhæftning.
Afdæk kanter med malertape. Afskær spidsen af patronen i en bredde der er afpasset til fugens bredde. Ilæg fugemassen med omhu, så hele fugen fyldes.
Step 14 Glit fugen inden 10 min. Brug stålspartel, fugegummi eller en træpind fugtet i vand. Dyp jævnligt i vand tilsat opvaskemiddel. Fjern afdækningstapen umiddelbart efter glitning. Hærdet fugemasse kan fjernes mekanisk med en skarp kniv, pas på du ikke ridser fliserne. Fugen bør fremstå med lukket jævn glat overflade uden huller og spor.